Υψόμετρο & Αθλητική Απόδοση

Η μείωση της VO2max με την αύξηση του υψομέτρου είναι καλά τεκμηριωμένη με πληθώρα ερευνών (Fulco et al 1998). Παλαιότερα πιστευόταν λόγω περιορισμένων παρατηρήσεων ότι η μείωση της VO2max αρχίζει σε υψόμετρο 1500μ και με ρυθμό 3.2% για κάθε 350μ ανόδου.
altitude

Σήμερα γνωρίσουμε ότι η μείωση γίνεται εμφανής σε υψόμετρο μόλις 580μ όπου αθλητές υψηλού επιπέδου χάνουν το 7% της VO2max και αγύμναστα άτομα περίπου το 3.5% (Gore et al 2006). Ο δε ρυθμός μείωσης είναι 1% για κάθε 305μ πάνω από το επίπεδο της θάλασσας (Jackson et al 1998). Σε ακραίες περιπτώσεις >6.800μ η μείωση είναι τόσο απότομη και ωφείλεται σε απώλεια μυικής μάζας και ελάττωση ροής του αίματος.

Υπάρχει στενή συνάφεια μεταξύ της μείωσης της VO2max που προκαλείται από αύξηση του υψομέτρου και της αθλητικής απόδοσης σε αγωνίσματα που διαρκούν περισσότερο από 2 λεπτά. Για αγωνίσματα που διαρκούν παραπάνω από 20 λεπτά η μείωση της απόδοσης ξεκινάει από πολύ χαμηλά (600-700μ) Το μέγεθος της ελάττωσης της απόδοσης μοιάζει να ακολουθεί το ποσοστό μείωσης της VO2max και τη σχετική συμμετοχή του αερόβιου μεταβολισμού στην αγωνιστική προσπάθεια. Χαρκτηριστικά σε υψόμετρο 2.300 μετρων η απόδοση μειώνεται κατά 17% (Fulco et al 1998).

Κατά τους Ολυμπιακούς αγώνες που διξήχθησαν στο Μεξικό σε υψόμετρο 2300μ δεν σημειώθηκαν αξιόλογες επιδόσεις στα αγωνίσματα αντοχής όπυ υπάρχουν αερόβιες απαιτήσεις. Η μείωση όλων των επιδόσεων στα αερόβια αθλήματα έφτασε μέχρι και το 8.5%. Επίσης οι Κενυάτες ήταν οι πιο ευνοημένοι αυτού του γεγονόντος  λόγω του ότι ζουν και προπονούνται σε υψόμετρο 2.500μ.

Αντίθετα λόγω του αυξημένου υψομέτρου και κατ επέκτασης της αραίωσης της πυκνότητας του αέρα κατά 23% οι επιδόσεις σε αθλήματα όπωψς ρίψεις, ταχύτητες και άλματα ήταν θεαματικές!

Σε επόμενο άρθρο θα αναλύσουμε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις προσαρμογές στο υψόμετρο για να αυξήσουμε την αερόβια ικανότητα μας...

Άρης Γ. Μύρκος
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού, Τ.Ε.Φ.Α.Α., (Δ.Π.Θ.)
M.Sc. Μεγιστοποίηση Αθλητικής Απόδοσης - Φυσιολογία της άσκησης, (Δ.Π.Θ.)
Yποψήφιος Διδάκτωρ (Α.Π.Θ.)

 

Πηγη: Εργοφυσιολογία, Κλεισούρας, Εκδόσεις Πασχαλίδη

Photo by Αβραάμ Αποστολακάκης, www.hellaspath.gr

  OK υπενθύμιση κωδικού μέλους
  OK
OK