Θετικές Επιδράσεις της Σωματικής Άσκησης σε Καρκινοπαθείς

Ο Καρκίνος είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας που παρατηρούνται σήμερα στις αναπτυγμένες χώρες. Οι στατιστικές δείχνουν ότι αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου μετά τις καρδιοπάθειες. Ο όρος «καρκίνος» δεν αποδίδεται σε μία και μόνη ασθένεια, αλλά σε μια ομάδα ασθενειών που χαρακτηρίζονται από τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Σε αντίθεση με τα φυσιολογικά κύτταρα στο σώμα μας, τα οποία αυξάνονται, διαιρούνται και πεθαίνουν με έναν αυστηρά ελεγχόμενο τρόπο, τα καρκινικά κύτταρα διαφέρουν διότι συνεχίζουν να διαιρούνται ανεξέλεγκτα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη μιας μάζας κυττάρων, που ονομάζεται όγκος. Οι όγκοι μπορεί να είναι καλοήθεις ή κακοήθεις.
exercise and cancer

Ποια η σχέση όμως της σωματικής άσκησης με τον καρκίνο; Η ευεργετικές τις δράσεις παύουν εκεί που ξεκινάει ο καρκίνος; ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ.

Ακόμα μια φορά η άσκηση και γενικότερα ο αθλητισμός μεταμορφώνεται σε ένα πολύ ισχυρό φάρμακο και μάλιστα χωρίς παρενέργειες, και συμβάλλει τόσο στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των καρκινοπαθών, όσο και στην ψυχολογική τους και σωματική τους κατάσταση.

Πιο συγκεκριμένα σε πρόσφατη έρευνα του 2013 από τον Cuevas και συνεργάτες του, η ενασχόληση με την άσκηση των ατόμων που πάσχουν από καρκίνο έδειξε ότι βοήθησε σημαντικά στην παρακίνηση των ατόμων να συνεχίσουν την θεραπεία τους καθώς επίσης φάνηκε να έχουν και μειωμένα επίπεδα stress παράγοντας ο οποίος είναι καθοριστικός για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των καρκινοπαθών.

Σε μια ακόμα μελέτη του 2013 από τους Mennen-Wilchell και συνεργάτες η άσκηση έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση προβλημάτων των οστών που παρουσιάζονται στους άντρες οι οποόι πάσχουν από καρκίνο του προστάτη. Λόγω των φαρμάκων που λαμβάνουν η οστική τους πυκνότητα μειώνεται με αποτέλεσμα να προκαλούνται κατάγματα και κακώσεις οστών. Στην παρούσα μελέτη 96 άνδρες συμμετείχαν σε αερόβια άσκηση αλλά και άσκηση με αντιστάσεις και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η οστική πυκνότητα τους αυξήθηκε κάτι που σημαίνει ότι ελαχιστοποιείτε ο κίνδυνος καταγμάτων και προλαμβάνονται οι παρενέργειες της θεραπείας με αποτέλεσμα το μυοσκελετικό τους σύστημα να γίνετε λειτουργικότερο!

Τέλος σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε επίσης το 2013 και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Psychooncology με συγγραφείς τους Buffart και συνεργάτες του, πήραν μέρος 203 άτομα που πάσχουν από καρκίνο και συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα αερόβιας άσκησης και άσκησης με αντιστάσεις για 12 εβδομάδες. Η αντίσταση στην κόπωση , η ποιότητα ζωής, το stress αλλά και η ψυχολοική κατάσταση των συμμετεχόντων αξιολογήθηκαν πριν και μετά την προπονητική παρέμβαση με τα αποτελέσματα να είναι κάτι παραπάνω από ενθαρυντικά καθώς οι ασθενείς παρουσίασαν τεράστια βελτίωση σε όλες τις παραμέτρους.

Για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι η άσκηση ίσως να είναι το πιο ισχυρό φάρμακο...

 

Άρης Γ. Μύρκος
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού, Τ.Ε.Φ.Α.Α., (Δ.Π.Θ.)
M.Sc. Μεγιστοποίηση Αθλητικής Απόδοσης - Φυσιολογία της άσκησης, (Δ.Π.Θ.)
Yπυψήφιος Διδάκτωρ (Α.Π.Θ.)

 

Βιβλιογραφία:

  1. Mediators of physical exercise for improvement in cancer survivors quality of life. Buffart LM, Ros WJ, Chinapaw MJ, Brug J, Knol DL, Korstjens I, van Weert E, Mesters I, van den Borne B, Hoekstra-Weebers JE, May AM.(2013), Psychooncology
  2. Motivation, exercise, and stress in breast cancer survivors. Cuevas BT, Hughes DC, Parma DL, Treviño-Whitaker RA, Ghosh S, Li R, Ramirez AG. (2013), Support care cancer
  3. Self - reported exercise and bone mineral density in prostate cancer patients receiving androgen deprivation therapy. Mennen-Winchell LJ, Grigoriev V, Alpert P, Dos Santos H, Tonstad S. (2013), J Am Assoc Nurse Pract

 

 

  OK υπενθύμιση κωδικού μέλους
  OK
OK